Miten kaikki sai alkunsa ja päätyi siihen, että Kustavin keskustaan perustettiin kolmen maanviljelijän aitoja käsityöläissiidereitä puhtaista saaristossa kasvaneista raaka-aineista tuottava pienpanimo.

Toimitusjohtajamme Mika Siusluoto on alkuperäisiä kustavilaisia. Hän kasvattaa kotimaista viljaa omilla ja vuokraamilla pelloilla.
Ravintolapäällikkömme Henriikka Aapola on tullut Kustaviin sukupolven vaihdoksen myötä emännöimään Kunnaraisten tilaa. Myös hän kasvattaa kotimaista viljaa omilla ja vuokraamillaan pelloilla.
Panimomestarimme Mira Peltomäki on paluumuuttaja Belgiasta, jolle Kustavi on jo lapsuudesta tuttu paikka.

Mira heitti ajatuksen siideripanimosta ilmaan iltaa istuessamme syksyllä 2018. Hänellä on vankka kokemus siiderin valmistuksesta mm. Saksassa ja Belgiassa. Oppia hän on käynyt hakemassa Saksan Rhein-joen laaksosta ja Lounais-Englannista. Muutaman päivän asiaa mietiskeltyään toisetkin innostuivat ajatuksesta. Sopiva kiinteistöä etsittiin kauan ja hartaas, mutta sellainen lopulta löytyi hyvältä paikalta Kustavi keskustasta. Villa Volter muuttui Panimoravintola Maistongiksi! Remonttisuunnitelmat tehtiin ja nopeasti oli hurja remontti aluillaan. Kaikki uusittiin lattiasta kattoon ja sekä panimotilat, että ravintolasali saivat uuden ilmeen. Monta innokasta nuorta käsiparia purki, siivosi ja rakensi omistajien rinnalla.

Kevään kuluessa keittiö oli suursiivottu ja ravintolasalin puolikas saatiin juhannukseksi valmiiksi vastaanottamaan ensimmäiset ruokavieraat. Kaikki huonekalut ostettiin vanhana ja ne kunnostettiin heijastamaan ravintolan saaristolaisromanttista teemaa.

Kesäkeittiökin palveli innokkaita asiakkaita, jotka viihtyivät kuumina kesäpäivinä terassilla kylmiä juotavia nauttien. Ravintolan à la carte salissa tarjoiltiin paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja. Puhtaita, tuoreita laatutuotteita joista yli 90% saapuu pientilallisilta ja yrityksiltä Vakka-Suomen alueelta. Kustavilainen riista sekä kalaherkut hurmasivat asiakkaamme niinkuin myös marjaiset juustokakkumme.

Siiderin valmistuslupien kestäminen lähes puoli vuotta aiheutti viivytystä siiderin tuotannon aloittamiseen. Vihdoin lupa-asiat oli kunnossa ja ensimmäiset siiderit käymässä. Ensimmäiset siiderit; kuiva omena ja puolikuiva mansikka-päärynä lanseerattiin Kustavin Lohimarkkinoilla 3.8.2019.

Aito siideri sai paljon kiitosta, mutta myös arvosteluita Suomalaisilta, jotka ovat tottuneet pitämään siiderinä kaupoissa myytävää esanssi-sokeriliemeä. Saaristo Siiderin koki tehtäväkseen valistaa asiakkaita siitä mitä aito siideri on.

Kyllä kelpaa valmistaa siideriä täysin uudistetuissa panimotiloissa rakennuksen alakerrassa. Saaristo Siiderin lajikoima laajenee koko ajan ja marraskuussa 2019 uutuuksina lanseerasimme Suomen ainoana siideripanimona Englannissa ja Saksassa suositut lämpimät siiderit.